Ce sunt ventilatoarele axiale?

Ventilatoarele axiale ori centrifugale sunt cel mai des folosite in sisteme de ventilatie si chiar si unde este necesar transportul de materiale. In fucntie de materialul din care este fabricat si de tipul de rotor pe care il are ventilatorul, e posibilia acoperirea unei game largi de aplicatii tiandn cont si de cantitatea de impuritati din aerul transportat dar si de temperatura sa in fucntie de preisune dar si de debit. Cele mai des folosite ventilatoare sunt cele care au lamele inclinae inainte. Acestea sunt caracterizate de o constructie compacta si usoara. Pentru presiuni mai mari si debite ridicate se prefera modelel inclinate inapoi pentur ca ofera o eficienta mai mare.

Cele mai des intalnite ventilatoare aciale cu elice sunt cele care sunt instalate pe perete sa in ferestre pentru a ventila camera si in majoritatea cazurilor rotorul se va cupla direct la motor. Debitul de aer poate sa varieze intre cateva sute de metri cubi si pana la cateva zeci de mii de metri cubi. Ventilatoarele axiale pentru sistemele centralizate dezvolta o presiune statica foarte eicienta si mare comparativ cu cele fara ajutaj.

Debituld e ae rpentru ele este de cateva mii de metri cubi. Motorul va fi cuplat direct fara sa intre in cotact direct cu aerul dar se poate antrena si prin transmise in momentul in care motorul este instalat in afara tubului sau e cuplat cu rotorul si curelele.

Ventilatoarele sunt formate din motor, rotor si pale. Performantele aerodinamice pe care le au ventilatoarele in legatura cu presiunea pe care o genereaza in functie de viteza debitului de aer sau de gaz si tinand cont de eficienta cu care se realizeaza acest lucru. Principalele categorii de ventilatoare sunt axiale, centrifugale, jet fan sau de linie, de desfumare, atex pentru medii speciale si ventilatoare de acoperis.